keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Mitä tapahtuikaan?

Tuutikin eli siis nykyisin Venlan sovittu leikkausaika oli maanantai 25.8. Edeltävänä päivänä ihmettelin, että onpa outo olo: kivut olivat poissa, maha oli tiukanpiukean sijaan pehmeä, pystyin kävelemään lähes normaalisti. Toisaalta myöskään Tuutsan liikkeitä ei tuntunut niin vahvana kuin aiemmin. Päätimme lähteä käymään "vuoristosairaalassamme" eli tuossa viiden minuutin päässä olevassa lähisairaalassa tarkistuttamassa tilanteen ja otattamassa ctg:n. Selvisi, että neiti olikin vihdoin kääntynyt oikeaan asentoon! Pää alhaalla, jalat ylhäällä! Ihmettelin, että tältäkö ihanalta raskaus voi tuntua! Vielä hän siis ehti tehdä kepposet leikkauksen aattona. Sairaalassa kehottivat miettimään, haluanko leikkauksen kuitenkin vai odotetaanko laskettua aikaa, joka olisi ollut vasta 9.9. Ratkaisu oli kuitenkin helppo eli leikkaus, sillä neidin tuntien hän olisi ehtinyt pyöriä mahassa vielä vaikka mihin asentoihin tuona viimeisenä odotusaikana. Ja niinhän kävikin. Leikkauspäivänä hän oli taas enemmän poikittain kuin pystysuunnassa.

Maanantaina Venla-neiti siis saapui maailmaan. Alussa hänellä oli hieman vaikeuksia hengityksen kanssa, ja siksi hän pääsi varmuuden vuoksi tarkkailuun ja hoitoon lastenklinikalle, joka oli samassa rakennuksessa. Siellä hänelle annettiin ensimmäisten muutamien tuntien ajan apuja hengittämiseen sekä neljän päivän antibioottihoito. Antibioottitiputusta seurasi vielä muutamien päivien tarkkailujakso, joten kotiin Venlan saimme reilu viikko sitten. Taas jälleen kerran kiittelimme saksalaista tarkkaa ja huolehtivaista sairaanhoitoa, niin hyvää hoitoa tyttäremme sai.

Minun majoitukseni oli yksityishuoneessa, joka maksoi 43€/vuorokausi. Siellä me vanhemmat vietimme ne ajat päivästä, kun emme olleet hoitamassa ja syöttämässä Venlaa lastenklinikalla.


Näkymä kotikonnuille Taunuksen rinteelle huoneen ikkunasta. 


Jos sairaalassa saatu hoito olikin loistavaa, niin ruokahuollosta ei voi kyllä kehuja antaa. Viimeisenä sairaalapäivänäni vihdoin sain gluteenitonta ruokaa, vaikka olin asiasta tiedottanut moneen otteeseen ennen sairaalaan menoa ja sairaalassa olon aikana. Gluteenittoman sijaan sain kyllä glutamaatitonta ruokaa...Onneksi mies kokkasi kotona aina iltaisin minulle seuraavan päivän ateriat ja toi ne sairaalan aamupalahuoneen jääkaappiin. Mies sitten nautti tuon glutamaatittoman ateriani päivän aikana. Sairaalan eväät olivat myös varsin kevyet runsasta aamupalabuffetia lukuunottamatta: klo 12 lounas, joka oli hyvin pelkistetty ja klo 17 Abendbrot, joka oli usein kaksi leipäpalaa, voita ja kahvi. Tällä olisi ollut tarkoitus selvitä seuraavaan aamuun asti. Käytävillä näkyikin usein potilaiden vierailijoita isoine eväskoreineen.

Sairaalassa Venlalle tehtiin kaksi ensimmäistä U-tarkastusta. Näitä U-tarkastuksia on ensimmäisen vuoden aikana kuusi yhteensä, ja ne tekee aina lastenlääkäri. Ensimmäisissä tarkastuksissa muun muassa ultrattiin lonkat, tehtiin sisätautien verikoe, kuulotesti ja annettiin K-vitamiinipistos. Seuraava katsastus meillä on ensi viikon perjantaina valitsemamme lastenlääkärin luona Bad Homburgissa.

Lapsen rekisteröinti paikalliseen systeemiin ja syntymätodistuksen hankkiminen järjestyi helposti sairaalan kautta. Olin tilannut hyvissä ajoin jo Suomen maistraatista vihkitodistuksemme saksankielisen version, mikä tarvittiin rekisteröitymistä varten. Kansainvälisen syntymätodistuksen sekä syntymätodistukset lapsilisää ja vanhempainrahaa varten saimme suoraan kotiin toimitettuina. Eilen kävimme autoajelulla Darmstadtissa - noin 40 kilometriä meiltä - todistuttamassa syntymätodistuksen aidoksi eli hakemassa apostillen, jotta saamme Venlan Suomen rekistereihin myös ja hänelle sosiaaliturvatunnuksen. Nämä tarvitaan, että saadaan hänelle Suomen passi. Saksan kansalaisuuttahan Venla ei saa, sillä siihen vaaditaan, että olisimme asuneet täällä kahdeksan vuotta. Suomen passi meidän pitää hakea joko Berliinistä tai Luxembourgista suurlähetystöstä. Tätä matkaa jo suunnitellaan!

Venlalla on nyt myös veronumero, joka pitää olla jokaisella täällä asuvalla, myös vauvoilla. Verotoimiston mies ei meinannut housuissaan pysyä, kun Venla hänet hurmasi söpöydellään. Pian pitäisi myös tulla paikallinen Kela-kortti kotiin, sillä hänet on nyt rekisteröity miehen sosiaaliturvaan, joka kattaa siis koko perheen. Kaupunkilaiseksi rekisteröitymiseen ei tarvittu erillisiä lomakkeita, vaan syntymätodistus ja henkilötiedot siirtyivät kaupungin rekisteriin sähköisesti - ihme!

Nimivalintaan olemme tyytyväisiä, sillä paikalliset tuntuvat osaavan lausua ja kirjoittaa Venla-nimen ilman mitään vaikeuksia. Tätähän me halusimme. Löysimme siis perisuomalaisen nimen, joka on myös helppo muita kieliä puhuville. Vaikeinta kai itsellemme ja lähipiirillemme on opetella nimen käyttö - Tuutikki ja Tuutsa kun olivat jo niin vakiintuneita nimiä tytölle!

Saksalaiset naapurimme olivat koristelleet ovemme paikallisen perinteisen tavan mukaisesti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti