maanantai 7. huhtikuuta 2014

Ei neuvolaa!

Kun saimme tietää raskaudesta, ensimmäisiä ajatuksia oli, miten selviämme ilman suomalaista neuvolajärjestelmää! Tuutikkihan on ensimmäinen lapsemme, joten kokemusta ei ole kuin sisarusten ja ystävien lasten hoidosta.

Nyt kun olemme päässeet pidemmälle raskaudessa, voin olla iloinen, että Tuutikki on osa saksalaista terveydenhuoltojärjestelmää. Lapsen kehitystä ja äidin ja lapsen vointia seurataan tarkasti naistenlääkärillä noin neljän viikon välein. Ultria on tähän mennessä ollut viisi, ja ensi viikolla on 20. viikon ultra. Äidin lääkäriarsenaaliin kuuluvat omalääkärin lisäksi keuhkolääkäri, hematologi ja hammaslääkäri. Kaikki tämä kuuluu sosiaaliturvaan ilman lisämaksuja. Enää ei siis huoleta, ettei neuvolajärjestelmää ole!

Tähän raskausajan tukiverkostoon kuuluu myös kätilö, jonka hankkiminen ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelimme! (Vaikka meitä oli kyllä varoiteltu, että ajoissa pitää olla liikkeellä...). Halusimme löytää englannin kielisen kätilön, vaikka saksan orastavat taidot ovat kovasti vuoden aikana kehittyneetkin. Englantia puhuvia kätilöitä on kyllä, mutta niin on kansainvälisiä perheitäkin täällä Taunuksen alueella. Monet kätilöt vastasivat kyselyihin, että ensimmäiset vapaat ajat olisivat vasta marraskuussa! Olimme siis myöhässä. Vihdoin, muutaman kokopäiväisen soittelun ja sähköpostikirjeenvaihtamisen jälkeen löysimme kätilö Wiebken, joka tulee tällä viikolla ensimmäiselle kotikäynnille. Kätilö siis tulee kotikäynnille ennen synnytystä ja perheen niin tahtoessa useamman viikon ajan synnytyksen jälkeen. Täällä asuvilla ystävillä on tästä monenlaisia kokemuksia. Osalla kätilö on käynyt kerran tai kaksi synnytyksen jälkeen, koska perheet ovat kokeneet, että selviävät hyvin ilmankin, osalla taas kätilö on käynyt opastamassa kahdeksankin viikon ajan. Synnytykseen tulee kätilö sairaalasta eli tämä kotikäyntikätilö ei tule synnytykseen mukaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti